Izstāde IFAT-2008 Minhenē, Vācija

Šogad no 5. līdz 9. maijam „Zaļais Centrs” ārstāvji pēc vācu partneru uzaicinājuma apmeklēja Minhenē izstādi IFAT – apkārtējās vides aizsardzība un atkritumu utilizācija. Vides aizsardzības un dabas resursu jautājumi ar katru gadu kļūst ar vien svarīgāki, jo mūsu planētas ekoloģiskais stāvoklis pieprasa nopietnu un rūpīgu attieksmi.

Šī izstāde ir aizsākusies jau 40 gadu atpakaļ un veiksmīgi turpina attīstīties un pilnveidoties. Izstāde notiek reizi trijos gados. Šogad izstādi apmeklēja vairāk nekā 108 000 ekspertu no 166 valstīm. Šeit bija parādīti jaunie projekti, tehnoloģijas un pakalpojumi šajā apkārtnē. Mums bija iespēja apskatīties jaunākās tendences un inovācijas atkritumu utilizācijā un otrreizējā pārstrādē, ieguvām priekš sevis noderīgas idejas, kuras arī varam piemērot savā darbībā. Nodibinot jaunus sakarus ar citu ES valstu pārstāvjiem, apmainījāmies ar pieredzi atkritumu apsaimniekošanā un utilizācijā, kā arī satikāmies ar vācu partneriem.

Vācija skaitās viena no priekšzīmīgām valstīm atkritumu utilizācijā. Pēdējos gados Vācijā bija notikusi īsta ,,atkritumu revolūcija’’. Valstī strādā 70 atkritumu dedzinošās rūpnīcas, līdz 2015. gadam plānots atvērt vēl 90. Tās ir aprīkotas ar vismūsdienīgāko tehniku un izmanto modernākās tehnoloģijas atkritumu attīrīšanai no smagiem metāliem, nitrāta un sulfāta. Dažas redzētas novitātes izstādē, mēģināsim piemērot praksē Latvijas apstākļos.